Ciasto:
30 dag mÄ?ki pszennej,
5 ??y??ek t??uszczu (margaryna),
1,5 ??y??ki cukru,
2 ??y??ki ??mietany,
jajo,
s??l
Nadzienie:
60 dag grzyb??w,
du??a cebula,
1,5 ??y??ki t??uszczu,
3 ??y??ki tartej bu??ki,
1,5 ??y??ki ??mietany,
pieprz,
s??l,
jajo |
Grzyby oczy??ciÄ?, poszatkowaÄ? i udusiÄ? z cebulÄ? na t??uszczu. DodaÄ? ??mietanÄ?. Gdy przestygnÄ? - dodaÄ? przyprawy, tartÄ? bu??kÄ? i jajo. Z podanych sk??adnik??w zagnie??Ä? kruche ciasto i rozwa??kowaÄ?. Na??o??yÄ? wzd??u?? nadzienie, zawinÄ?Ä? brzegi (nadajÄ?c kszta??t pod??u??ny), posmarowaÄ? rozmieszanym jajem i upiec w piekarniku. PodawaÄ? kulebiak z sur??wkami, polany t??uszczem, z sosami lub do zup czystych.
|