1 kg ma??lak??w
4 dag t??uszczu (mas??o)
4 dag cebuli
s??l
pieprz |
Ma??laki oczy??ciÄ? z ziemi, odrzuciÄ? trzony, op??ukaÄ? (wielokrotnie); osÄ?czyÄ?, z kapeluszy zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?. PokrajaÄ? w krÄ???ki (mniejsze ugotowaÄ? w ca??o??ci), dodaÄ? cebulÄ? pokrajanÄ?, t??uszcz, udusiÄ? pod przykryciem. Gdy sok wydzielony z grzyb??w odparuje, przyprawiÄ? je solÄ? i pieprzem. PodawaÄ? w salaterce.
Tak samo przyrzÄ?dzaÄ? pieczarki, smardze, kozaki, gÄ?ski i podpie??ki jesienne. Opr??cz kapeluszy mo??na zu??yÄ? tak??e trzony tych grzyb??w.
|