Kuchnia turecka
4 jaja
1/2 litra jogurtu lub ??mietany (18 proc.)
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??eczka octu (6 proc.)
1 ??y??ka mas??a
s??l i szczypta s??odkiej papryki |
1. Jogurt lub ??mietanÄ? roztrzepaÄ?, dodaÄ? czosnek i ??y??eczkÄ? octu, doprawiÄ? solÄ?.
2. WbijaÄ? jaja do wrzÄ?cej posolonej i lekko zakwaszonej octem wody (uwa??aÄ? by ??????tka siÄ? nie rozla??y)
3. GotowaÄ? na ??rednim ogniu, a?? jaja siÄ? zetnÄ?, osÄ?czyÄ?.
4. W??o??yÄ? jaja do jogurtu.
5: Na patelni stopiÄ? mas??o, wymieszaÄ? z paprykÄ? (powinno byÄ? lekko zabarwione) i solÄ?. PolaÄ? jaja jogurtem, tworzÄ?c dese??.
6. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
Proporcje dla 2-4 os??b.
|