Kuchnia Jamajki
8 jaj
1/2 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
s ??y??ek wody
5-10 dkg posiekanego surowego boczku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 du??a ??wie??a papryka pokrajana w ma??Ä? kostkÄ? |
1. Jaja ubiÄ? z solÄ?, pieprzem i wodÄ?.
2. Boczek sma??yÄ? na ??rednim ogniu przez 5 min.
3. Skwarki prze??o??yÄ? na talerzyk. Na patelni pozostawiÄ? 3-4 ??y??ki t??uszczu.
4. U??o??yÄ? cebulÄ? i paprykÄ?, sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min., nie dopuszczajÄ?c do zrumienienia.
5. WlaÄ? jaja i dalej sma??yÄ? na ma??ym ogniu, gdy omlet zetnie siÄ? od spodu, unie??Ä? szerokim no??em jego brzeg tak, aby reszta masy sp??ynÄ???a na dno patelni i sma??yÄ? dalej.
6. Omlet z??o??yÄ? na p??.
7. PodawaÄ? posypany skwarkami z boczku i grzankami.
Proporcje dla 4 os??b
|