Jaja na twardo
|
Jaja umyÄ?; je??eli sÄ? silnie zabrudzone, pocieraÄ? solÄ? i sp??ukiwaÄ? pod prÄ?dem wody. Czyste jaja zalaÄ? zimnÄ? wodÄ? i gotowaÄ? powoli 6-8 minut od zawrzenia (lub w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody, odstawiÄ? na brzeg kuchni i pozostawiÄ? pod przykryciem, aby siÄ? ??ciÄ???y). Ugotowane jaja wybraÄ? p??askÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, w??o??yÄ? do zimnej wody, ostudziÄ?, obraÄ? czysto ze skorupek, resztki sp??ukaÄ? z jaj zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. PodawaÄ? jako zimnÄ? zakÄ?skÄ? do zimnych ostrych sos??w, sa??atki majonezowej lub innej, do ??ledzi, a tak??e do barszczu, ch??odnik??w, zupy szczawiowej.
|
|