5 jaj ??wie??ych
2 dkg t??uszczu
2 dkg cebuli lub szczypiorku
3 dkg mas??a
1 ??led?? pocztowy
15 dkg czerstwego chleba
3 dkg czerstwej bu??ki
sezonowe przybranie
1/2 szklanki mleka |
Jaja ugotowaÄ? na twardo, ostudziÄ?, obraÄ?, ostro??nie przekrajaÄ? wzd??u?? na p????, wybraÄ? ??????tka, bia??ka od??o??yÄ? w po????wkach. NamoczyÄ? bu??kÄ? w mleku, odcisnÄ?Ä?. Drobno posiekanÄ? cebulÄ? lekko zrumieniÄ? na t??uszczu (lub w sezonie u??yÄ? surowy szczypiorek). Op??ukaÄ?, namoczyÄ?, sprawiÄ? i posiekaÄ? ??ledzia. ??????tka, bu??kÄ? namoczonÄ? i cebulÄ? zemleÄ?, wymieszaÄ? razem. Na??o??yÄ? to nadzienie do bia??ek, nadajÄ?c po????wkom kszta??t ca??ego jaja Bia??ko nieco ??ciÄ?Ä? z podstawy, aby jajo pewnie sta??o. Chleb obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ? w cieniutkie kromeczki szeroko??ci i d??ugo??ci jaja, posmarowaÄ? mas??em. Na chlebie uk??adaÄ? jaja, przybraÄ? sezonowymi dodatkami. PodawaÄ? na prostokÄ?tnym, szklanym p????misku, przybrane sa??atÄ? zielonÄ? lub rÄ?bkiem li??cia kapusty w??oskiej.
|