6 jajek
4 ziemniaki
ma??a cebula
p???? ??y??eczki sproszkowanej kozieradki lub przyprawy curry
1,5 ??y??ki mas??a lub margaryny
3 ??y??ki tartej bu??ki
natka pietruszki
olej do sma??enia
s??l |
4 jajka ugotowaÄ? na twardo. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obraÄ? i rozetrzeÄ? na pur??e. CebulÄ? drobno posiekaÄ? i zrumieniÄ? na ma??le, dodajÄ?c kozieradkÄ? albo curry. Jajka posiekaÄ? drobno, zmieszaÄ? z ziemniakami i cebulÄ?, posoliÄ?, dodaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki, wbiÄ? surowe jajko. MasÄ? dok??adnie wymieszaÄ?, uformowaÄ? niewielkie klopsiki i obtoczyÄ? je w tartej bu??ce, potem w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w tartej bu??ce. Sma??yÄ? na rozgrzanym oleju. PodawaÄ? z gotowanymi ziemniakami i warzywami.
|