8 jaj,
25 dag chudego boczku,
oliwa,
s??l,
pieprz lub ostra mielona papryka,
natka pietruszki |
Boczek krajaÄ? w kostkÄ? i sma??yÄ? w niewielkiej ilo??ci oliwy, dodaÄ? gar??Ä? posiekanej naci pietruszki. Z wytapianiem siÄ? t??uszczu, stopniowo zwiÄ?kszaÄ? ogie??. Wysma??one kawa??ki boczku dok??adnie osÄ?czyÄ? z t??uszczu i wyk??adaÄ? na talerz. Na patelniÄ? wlaÄ? ??y??kÄ? oliwy. NastÄ?pnie jaja ubiÄ?, posoliÄ?, posypaÄ? paprykÄ?. MasÄ? jajecznÄ? wylaÄ? na mocno rozgrzanÄ? oliwÄ?, a gdy zacznie siÄ? ??cinaÄ? - u??o??yÄ? na wierzchu usma??ony boczek. Kiedy jaja bÄ?dÄ? ju?? ca??kowicie ??ciÄ?te, wy??o??yÄ? na talerz, a nastÄ?pnie podsma??yÄ? z drugiej strony. Na wierzchu tortilla powinna byÄ? sucha, a wewnÄ?trz soczysta.
|