40 dag grzyb??w
ma??a cebula
2 ??y??ki t??uszczu
p???? ??y??eczki mÄ?ki
p???? szklanki ??mietany
5 dag utartego sera szwajcarskiego
??y??ka margaryny (mas??a)
2 ??y??eczki tartej bu??ki
??y??eczka posiekanej naci pietruszki
s??l
pieprz |
Grzyby oczy??ciÄ?, starannie op??ukaÄ? i cienko poszatkowaÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ? i usma??yÄ? na t??uszczu, nie rumieniÄ?c. DodaÄ? grzyby i udusiÄ? do miÄ?kko??ci, podlewajÄ?c w miarÄ? potrzeby wodÄ?, kt??rÄ? pod koniec duszenia odparowaÄ?. Uduszone grzyby wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? rozmieszanÄ? z mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?, posoliÄ? i dodaÄ? pieprz do smaku. Nape??niÄ? muszelki, posypaÄ? tartym serem i tartÄ? bu??kÄ?, skropiÄ? stopionym t??uszczem; zapiec w gorÄ?cym piekarniku. Przed podaniem posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki.
|