Sk??adniki ciasta :
20 dag mÄ?ki pszennej,
2 ??y??ki cukru pudru,
2 ??y??ki margaryny,
2 jaja,
5 dag ??mietany,
7 paczka proszku do pieczenia,
1 kieliszek spirytusu,
szczypta soli.
Sk??adniki nadzienia :
25 dag rabarbaru,
20 dag cukru. |
Z podanych sk??adnik??w zagnie??Ä? ciasto dodajÄ?c tyle mÄ?ki, aby po dok??adnym wyrobieniu da??o siÄ? ??atwo i cienko rozwa??kowaÄ?. Po??owÄ? rozwa??kowanego ciasta wy??o??yÄ? sp??d i boki p??askiej formy wysmarowanej mas??em i wysypanej tartÄ? bu??kÄ?. Rabarbar pokrajany na drobne kawa??ki udusiÄ? w ma??ej ilo??ci wody. Gdy nieco przestygnie, dodaÄ? do smaku cukru. MarmoladÄ? po??o??yÄ? na cie??cie przykryÄ? pozosta??ym ciastem i zlepiÄ? brzegi. PosmarowaÄ? placek stopionym mas??em. Piec 40 minut w gorÄ?cym piekarniku.
|