1 kg mÄ?ki,
30 dag cukru,
0,5 I stopionego mas??a,
15 ??????tek,
0,5 l mleka,
8 dag dro??d??y,
p???? kieliszka rumu,
5 dag migda????w,
15 dag rodzynk??w,
sk??rka pomara??czowa,
p???? laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego,
s??l. |
3/4 szklanki mÄ?ki zaparzyÄ? 1/2 szklanki wrzÄ?cego mleka. Po ostudzeniu dodaÄ? dro??d??e, trochÄ? mÄ?ki i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. ??????tka utrzeÄ? z cukrem do bia??o??ci i wymieszaÄ? z rozczynem. DodaÄ? resztÄ? mÄ?ki, szczyptÄ? soli, mas??o i wyrobiÄ? ciasto dolewajÄ?c mleko. Na ko??cu dodaÄ? rodzynki, pokrojone migda??y i zapachy. Ciasto w??o??yÄ? do wysmarowanej t??uszczem formy. Gdy wyro??nie - piec ok. 1 godziny w gorÄ?cym piekarniku.
|