Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
BABKA PODOLSKA

1 kg mÄ?ki,
30 dag cukru,
30 dag mas??a,
30 ??????tek,
5 bia??ek,
0,75 I mleka,
10 dag dro??d??y,
s??l,
2 dag gorzkich migda????w,
p???? laski wanilii,
10 dag rodzynk??w,
p???? ??y??eczki szafranu,
1 kieliszek spirytusu.
Po??owÄ? mÄ?ki zaparzyÄ? po??owÄ? wrzÄ?cego mleka. DodaÄ? trzeciÄ? czÄ???Ä? mleka (sch??odzonego), wyrobiÄ? i zostawiÄ? do ostygniÄ?cia. Dro??d??e rozpu??ciÄ? w reszcie mleka i wlaÄ? do zaparzonego ciasta. ??????tka utrzeÄ? z cukrem do bia??o??ci w garnku zanurzonym w gorÄ?cej wodzie. Gdy rozczyn podro??nie, dodaÄ? ??????tka, rozpuszczone mas??o, resztÄ? mÄ?ki i szczyptÄ? soli. Ciasto wyrabiaÄ? ok. 1 godziny. Pod koniec wsypaÄ? posiekane migda??y, ut??uczonÄ? waniliÄ?, rodzynki, wlaÄ? kieliszek spirytusu, w kt??rym moczy?? siÄ? przez 2 dni szafran, i wmieszaÄ? pianÄ? z 5 bia??ek. Ciasto wk??adaÄ? do form wysmarowanych mas??em i wysypanych mÄ?kÄ?. PozostawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. Piec 1 godzinÄ? w gorÄ?cym piekarniku. WyjmowaÄ? po ostygniÄ?ciu i lukrowaÄ? bia??Ä? polewÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design